Generatiepact? Wat is het precies?
Een Generatiepact is een aanvulling op de bestaande arbeidsvoorwaarden. Het draait om kansen creëren: duurzame inzet van ouderen en ruimte maken voor jongeren.
- Ouderen in de organisatie krijgen de optie om minder te gaan werken.
- De werkgever bepaalt wat dat betekent voor salaris en pensioen (en dus ook voor zijn budget).
- Vrijgekomen uren en budget kunnen, maar hoeven niet, worden ingezet voor jonge instromers.
Het invoeren en de manier van inrichten van een Generatiepact kan op veel manieren en is vooral een strategische keuze.
Als er al een Generatiepact geldt, wordt communicatie heel belangrijk. Deze bepaalt voor een belangrijk deel of de optie ook echt gebruikt gaat worden door de medewerkers. Als het Generatiepact al in je bedrijf is ingevoerd, ben je misschien geïnteresseerd in uitleg over de communicatie.
Welk probleem lost een Generatiepact op?
Nederland vergrijst in hoog tempo en de gemiddelde werknemerspopulatie vergrijst mee. De stijgende pensioenleeftijd zorgt er voor dat de de gemiddelde leeftijd van medewerkers in een bedrijf steeds hoger wordt.
Ouderen willen vaak al vóór hun pensioenleeftijd minder gaan werken. Het stelt ze in staat om met een passende belasting, op een prettige manier nog lang rendement voor het bedrijf te betekenen. Voor werkgevers kan het een verbetering van de verzuimcijfers opleveren. Maar de arbeidsvoorwaarden maken dat zonder Generatiepact vaak praktisch en financieel gezien erg moeilijk.
Dit heeft ook weer een nadelige invloed op de concurrentiepositie. Een hoge gemiddelde leeftijd van de werknemerspopulatie verhoogt de loonkosten. Onvoldoende instroom van jongeren zet uiteindelijk druk op de continuïteit van het bedrijf.
Een Generatiepact op maat kan hier veel aan verbeteren.
Elke werkgever richt zelf zijn eigen Generatiepact in. Oudere medewerkers kunnen bijvoorbeeld minder gaan werken in combinatie met behoud van volledig salaris en pensioen, of in combinatie met het verlagen van pensioen en/of salaris. Bijvoorbeeld: 20% minder werken met 15% minder salaris en volledig behoud van pensioenopbouw. Of bijvoorbeeld 10% minder salaris en 10% minder pensioenopbouw.
Daarbij houdt de werkgever de financiële controle.
Door de wijze van inrichten bepaalt elke werkgever zelf de verdeling van opbrengsten en kosten tussen bedrijf en de deelnemende medewerkers. Hierdoor heeft de werkgever de kosten of opbrengsten zelf in de hand! Als je een eerste indruk wilt krijgen van het kosten / opbrengsten aspect van een Generatiepact, kun je daarvoor de éénvoudige rekentool gebruiken.
Werkgever en medewerker hebben een gedeeld belang
Werkgever en medewerkers hebben specifieke belangen. Welke in je bedrijf spelen, bepaalt de manier waarop je een Generatiepact inricht.
Een opsomming van veel voorkomende belangen:
Werkgeversbelang:
- Loonkosten onder controle houden
- Continuïteit van de activiteiten
- Tijdige kennisoverdracht
- Op peil houden productiviteit
- Behoud betrokkenheid
Werknemersbelang:
- Behouden van mentale en fysieke conditie
- Voldoende inkomen tot pensioendatum
- Voldoende inkomen vanaf pensioendatum
- Gemotiveerd blijven
- Geleidelijke overgang naar pensioen-levensfase
De totale kennis en vakmanschap van de medewerkers binnen een organisatie vormt het menselijk kapitaal van een organisatie. Het fit zijn van medewerkers, zowel fysiek als mentaal, is geen luxe maar noodzaak voor een vitale organisatie.
Een almaar stijgende pensioenleeftijd kan leiden tot een verhoogd ziekteverzuim en een verlaagde productiviteit. Niet alleen door afnemende lichamelijke en psychische belastbaarheid, maar ook door afnemende motivatie. Dat is natuurlijk in de eerste plaats vervelend voor de betreffende medewerkers, maar ook voor de werkgever.
Bij sommige organisaties is het gewoon bittere noodzaak om een Generatieregeling aan te bieden. De noodzaak ontstaat als het personeelsbestand uit relatief veel ouderen bestaat. Door de hoge kosten en verzuimkans, kan de continuïteit op termijn in gevaar komen.
Een Generatiepact is vooral een strategische keuze
Het invoeren van een Generatiepact kan interessant zijn voor zowel grote als kleine organisaties, met of zonder CAO. Of een Generatiepact een goede oplossing biedt en op welke manier die dan het beste geïmplementeerd kan worden hangt af van factoren als: het personeelsbestand, het type bedrijf en de bedrijfsstrategie. Om daar een eerste idee van te krijgen kun je alvast het volgende doen:
Je vervolgstappen
- Lees de pagina ‘Past een Generatiepact bij mijn bedrijf?’ Die geeft je een goede eerste indruk van wat het Generatiepact voor jouw bedrijf kan betekenen.
- Gebruik de éénvoudige rekentools. Daarmee zie je globaal hoe een Generatiepact financieel uitwerkt voor je bedrijf of een medewerker, bij diverse scenario’s.
- Wil je concreet verder? Kies een goede adviseur. Lees hier waar een goede adviseur aan moet voldoen.