Hoe je efficiënt een Generatiepact implementatie uitvoert
In hoofdlijn zijn er vier fasen in de implementatie van een Generatiepact. De invulling per fase hangt af van de situatie van je bedrijf en je doelen. ook zijn er soms extra tussenstappen nodig of kan er een fase vervallen.
Fase 1: besluitvorming
Het feit dat je dit leest betekent waarschijnlijk dat je je in deze fase bevindt. Stap 1 in de besluitvorming begint met oriëntatie en door dit te lezen ben je dat aan het doen. De artikelen op deze informatiesite, helpen je bij deze oriëntatie.
Als je het idee krijgt dat invoer van een Generatiepact je bedrijf voordeel kan bieden wordt het tijd om specifieke informatie te gaan verzamelen:
- Vaststellen van het op te lossen probleem of te realiseren wens.
- Beoordelen van de effectiviteit van een Generatiepact voor het oplossen van dit probleem of realiseren van de wens.
- Opbouwen van een financiële businesscase voor relevante scenario’s.
- Inventariseren van de randvoorwaarden.
- Inventariseren / realiseren van draagvlak onder de diverse belanghebbenden.
- De resultaten vastleggen in een effectiviteits- en haalbaarheidsrapport.
Op basis van het rapport besluit de directie of de volgende fase wordt ingezet. Zo niet, dan moet de besluitvormingsfase over, of stopt het hier. Zo houd je de kosten en voortgang volledig onder controle.
Fase 2: ontwerp van het Generatiepact
Het wordt nu tijd een team samen te stellen dat de het Generatiepact gaat ontwerpen. Idealiter zijn daar alle belanghebbenden vertegenwoordigd. Daarnaast moet ook de benodigde technische kennis op het gebied van fiscaliteit, arbeidsvoorwaarden en pensioen aanwezig zijn.
Het ontwerpen bestaat voornamelijk uit het doorrekenen van de effecten van het “draaien aan de knoppen” van een Generatiepact. Een goede adviseur beschikt over rekenmodellen die de effecten van dergelijke scenario’s real time inzichtelijk maakt.
De uitkomst legt het ontwerpteam vast in een ontwerpdocument. De directie besluit of het ontwerp wordt afgewezen, moet worden aangepast, of kan worden ingevoerd.
Het directiebesluit is nooit een verrassing als tijdens de ontwerpfase de betrokkenen, waaronder de directie, goed op de hoogte worden gehouden en hun inbreng wordt verwerkt.
Fase 3: de implementatie fase
In deze fase vertaalt het team het ontwerp naar de uitvoering in de praktijk. Arbeidsvoorwaarden, de pensioenregeling en reglementen worden aangepast. Ook worden de communicatieve en operationele processen ingericht. Zo weten de mensen die daarbij betrokken zijn wat de antwoorden zijn op vragen van medewerkers. Ook weten ze dan wat ze administratief en praktisch moeten doen om deelname aan het Generatiepact door een werknemer in te laten gaan.
Fase 4: de communicatie fase
Deelnemers moeten minimaal weten dat er een Generatiepact geldt, wat de voorwaarden zijn en hoe ze deel kunnen nemen. Maar “weten”, is nog geen “doen”. De ervaring leert dat werknemers pas (durven) deelnemen als het hen heel duidelijk wordt wat de gevolgen voor hun financiën zijn. Niet in abstracte getallen, maar in termen van wat het gevolg is voor hun levensstijl. Denk aan vragen over of ze in hun huis kunnen blijven wonen, hun auto kunnen blijven rijden en hoe vaak ze nog op vakantie kunnen.
Cijfermatige overzichten zijn de daarvoor de basis, maar de geruststelling ontstaat pas na een persoonlijk gesprek van een financieel adviseur. Het aanbieden van een dergelijk gesprek is niet noodzakelijk, maar voor het beste resultaat wel aan te bevelen.
Laat je helpen
Een ervaren, goede adviseur kan in elke fase helpen de invoering van een Generatiepact te versnellen en te versimpelen.
Hij of zij beschikt over gespecialiseerde rekeninstrumenten en de technische kennis om snel inzicht te bieden en te voorkomen dat het team en de directie “doodlopende straatjes” onderzoekt met de kosten en vertraging van dien.
Op deze informatiesite vind je enkele instrumenten, waar je zelf globale berekeningen mee kunt maken. De instrumenten van een goede adviseur gaan aanmerkelijk dieper, kunnen meer scenario’s aan en geven meer en specifiekere resultaten.
Inzet van een adviseur brengt uiteraard kosten met zich mee, maar door de grotere snelheid en efficiëncy leidt inzet van een goede adviseur juist tot lagere kosten. Op deze informatiesite schreven we een artikel over waar een goede adviseur aan voldoet.